Moenen en Mariken, bezinning bij Beeld en Poëzie - Marc Eyck en Jola Oosterlaak

04-01-2017
928 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Laat je inspireren of kom tot rust op een bankje bij de beelden van Moenen en Mariken en het bijbehorende gedicht. Beiden geïnspireerd op het Middeleeuwse toneelstuk Mariken van Nieumeghen, waarin de 7 klassieke kunsten en zonde, berouw en boetedoening, centraal staan.

Concept idee: twee beelden en gedicht over Moenen en Mariken + bankjes

Twee tussen de 4 en 6 meter hoge beelden vervaardigd uit draadstaal op een betonnen voet die Moenen en Mariken (Mariken van Nieumeghen) op minimalistische wijze uitbeelden. Door de weeftechniek van het staaldraad werpt de zon afwisselende schaduwen over het land. Dit zorgt voor het visuele effect van het wel en niet gezien worden of je af-, of toekeren naar Nijmegen. De beelden zijn telkens zichtbaar vanuit een andere hoek, afwisselend of men bijvoorbeeld vaart met de boot of aan een van de kades staat.

Bij de twee beelden komt een in staal gestanst gedicht (sonnet) over Moenen en Mariken te staan, welke mede geïnspireerd is op de beelden. De thema’s water, licht en bevrijding staan centraal in het gedicht evenals het verlaten van en komen naar Nijmegen. Enkele banken nabij de beelden en het gedicht maken het een rustige plek om te rusten/eten na een wandeling of het in stilte overpeinzen en/of op je in laten werken van het gedicht en de beelden.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties