Lijn op aarde - Boudewijn Corstiaensen en José Geurts, Stichting Naturama

04-01-2017
1051 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

1. In de ‘Natuurpad der seizoenen’ staat het Zonlicht centraal vanuit een ‘Lijn op Aarde’. en 2. Het meanderend ‘Natuurpad’ is o.a. voorzien met een boom & zonnesteen die zich richt op de rivier van noord naar zuid.

In de ‘Natuurpad der seizoenen’ staat het Zonlicht centraal vanuit een ‘Lijn op Aarde’ die zich richt op de rivier van noord naar zuid. Dit Natuurpad met een meanderend wandelpad is voorzien van afwisselend vegetatie inrichting met struiken en biologische moestuinen met bloemrijke graslanden. Het meanderend Natuurpad wordt versterkt door een kunstwerk dat uit een grote zonnesteen (zwerfkei) en een ‘Ginkgo biloaba’ boom bestaat. Op de langste dag van het jaar gaat er elk jaar een schaduwlijn door de stam van de ‘Ginkgo biloba’ ontstaan op de grote zonnesteen (zwerfkei), waarbij de ‘Lijn op Aarde’ in de perfecte schuine stand van 23,4 graad zal staan (de as van de aarde). In deze lijn met een meanderend ‘Natuurpad der seizoenen’ zullen vele soorten vlinders en insecten hun wegen van de natuur ook weten te vinden, dat als stapsteen naar het rivierenlandschap met zijn bloemrijke graslanden kan dienen. Hierbij wordt rekening gehouden met de al aanwezige vegetatie en sloten.

Bestemming grond van locatie no.9 (5 tot 10 jaar)

Het neerzetten van een ecologisch verantwoorde atelierwoning op wielen, met toekomstige bestemming van de grond voor nieuwbouw woningen. Scholen en toekomstige bewoners kunnen o.a. gebruikmaken van moestuinen op biologische basis en zijn hierdoor onderdeel geworden van het interactief landschapskunstwerk ‘Lijn op Aarde’. Het rivierenlandschap krijgt met het kunstwerk, door de jaarlijkse Cyclus van seizoenen, een perfecte ‘Lijn op Aarde’.

Natuureducatie:

Het interactief kunstwerk ‘Lijn op Aarde’ wordt ook opgenomen in een natuur-educatief onderwijsproject bij stichting Naturama en gaat verder vermeld worden bij De Bastei, (Natuurmuseum Nijmegen), www.debastei.nl

Aanleg voor bloemrijk graslanden:

Inheemse bloemenzaden kunnen aangeleverd worden door de firma Biodivers: zie website: www.biodivers.nl. Bij bloemrijk graslanden kunnen imkers met hun bijenkasten worden uitgenodigd, evenals schaapsherders met hun kudden. Ook twee ooievaarsnesten kunnen geplaats worden in het bloemrijk graslandschap. Het graslandschap zou onderhouden kunnen worden door een schaapskudde.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties