Stad Strand - Paul Dirks

10-01-2017
505 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

De strandtent in Nijmegen die de waal omarmt. De hotspot waar rust, natuur en stranden samenkomen. Waar kan worden genoten van het uitzicht op Nijmegen aan beide kanten van de waal en allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden en georganiseerd worden.

Een nieuwe ontmoetingsplek waar zowel zakelijke als niet zakelijke afspraken kunnen plaatsvinden. Waar ZZPers kunnen werken in de open lucht met de vrijheid van de natuur om zich heen, een ideale werksfeer. Vanuit deze hotspot kunnen er allerlei verschillende activiteiten worden georganiseerd. Denk aan beachvolleybal of yoga lessen en uiteraard van alles omtrent zwemmen en wandelen. De bar kan een verzamelpunt zijn voor deze activiteiten maar ook helpen in het meedenken en organiseren van nieuwe initiatieven in dit mooie nieuwe gebied van Nijmegen.

Zo zal de strandtent ook zijn verantwoordelijkheid nemen en zorg dragen voor ‘het groen’ blijven van de stranden. Door ten eerste bezoekers de beleving van het strand te bieden gecombineerd met een koud drankje en een hapje. Zo hoeven ze niet zelf alles mee te sleuren. Dit brengt de hoeveelheid afval terug. Ook door middel van afval opruimacties en awareness acties zullen we er voor zorgen dat we kunnen blijven genieten van dit stukje natuur. 

Door de week is de strandtent voor de wandelaars, de werkende zelfstandige die  graag in de open lucht wil werken of voor zwemmers die een lekkere plons in het water willen. In het weekend is het de plek voor culturele optredens en vermaak voor zowel jong en oud. Denk bijvoorbeeld aan akoestische optredens met op de achtergrond een kampvuurtje. Zo kunnen veel verschillende mensen met dit gebied in aanraking komen en zien hoe mooi dit nieuwe stuk Nijmegen is.

De bar zal voornamelijk Nijmeegse producten verkopen. Zo draagt het bij aan het Nijmeegse imago. Denk aan lokale producten van Nijmeegse brouwerijen of kaas van lokale boeren. Tijdens de weekenden zal er plek zijn voor een lokale foodtruck en lokaal ijs voor de kinderen. 

Het concept is gemaakt op de zomer en zal zo ook ingestoken worden. Bij het maken van de bouwtekeningen is al rekening gehouden dat deze bar gemakkelijk te monteren en demonteren is. Dit zorgt dat er tijdens de herfst- en wintermaanden de natuur weer volledig zijn gang kan gaan. 

Om globaal een idee te geven, er komen twee zeecontainers, een voor de bar en opslag en de tweede voor sanitair. Deze zijn gemakkelijk te verplaatsen en af te sluiten. Voor de bar komt een houten ophoging in de vorm van hexagon, die als terras, dansvloer of podium kan dienen. Vanuit hier kun je zowel Nijmegen als Lent zien en dat geeft een prachtig uitzicht. Om dit te realiseren zal er zoveel mogelijk hout en anderen materialen worden hergebruikt. Zo worden bijvoorbeeld de meubels gemaakt uit oude pallets.

De locatie is in eerste instantie bedacht voor locatie 2, rondom het Bastion. Voor de beachbar zijn er meerdere geschikte plekken te bedenken maar voor de ideeën competitie leek locatie 2 het meest geschikt. De bar zou ten oosten van de waalburg en het bastion komen. Dit om eventueel overlast bij de woningen bij ‘veur Lent’ tegen te gaan. Vertrekkende bezoekers kunnen zo gemakkelijk komen en gaan via de waalburg. De locatie bied ook een prachtig uitzicht op de waalburg en het verlengde hiervan. 

Kortom een strandtent aan de waal waar Nijmegen zomers terecht kan om te genieten van de natuur, geschikt voor alle buitengenieters. Een hotspot waar allerlei activiteiten kunnen plaatsvinden en dit alles op een open en toegankelijke manier voor iedereen.

 

Afbeeldingen

Stad Strand video

0  reacties