Bootje varen, theetje drinken - Jan Kersten, Bureau Niche

10-01-2017
559 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Maak je eigen bootje. Neem hem mee naar het eiland en laat hem daar varen in de waterloop. Wel even zelf pompen. De waterloop is een miniatuur van de Waal hier. Dus met eiland en nevengeul. De geul is afsluitbaar zodat je kunt ervaren wat er gebeurt als het water hoger komt te staan.

Het idee in het kort
Maak thuis of op school je eigen bootje. Neem hem mee naar het eiland en laat hem daar varen in de waterloop. Wel even zelf het water in de loop pompen voor je de boot te water laat!

De waterloop is een vereenvoudigde versie van de Waal op deze plek. Dus inclusief eiland en nevengeul. De geul is afsluitbaar zodat je kunt ervaren wat er gebeurt als het water hoger komt te staan.

Hoe weet je van Bootje varen, theetje drinken af?
Scholen uit de omgeving krijgen een stapel flyers met korte uitleg over Bootje Varen. Voor meer informatie wordt verwezen naar de bijbehorende website en er staat natuurlijk een plattegrond op met daarop aangegeven de plek waar je je bootje uit kunt testen. Op de website staat hoe je Bootje Varen kunt uitvoeren: op school of thuis door kind en ouder.

Ook worden er ter inspiratie allerlei voorbeelden gegeven van zelf-maak bootjes. Daarnaast wordt kort uitgelegd hoe dit project te integreren is in bijvoorbeeld een les over ontwerpen van drijvende huizen (techniek + water).

Aan de slag
Na het bekijken van de voorbeelden kan je beginnen met het maken van je eigen boot geheel naar eigen ontwerp. Vragen die hierbij als vanzelf aan bod komen zijn:

-Hoe zorg je dat je boot blijft drijven?
-Hoe voorkom je dat hij omslaat?
-Hoe laat je hem voortbewegen?
-Welke materialen heb je in huis die je voor de boot kunt gebruiken?
-Hoe zorg je dat jouw boot goed herkenbaar is?

Naar de locatie
Ben je klaar en helemaal tevreden over je bouwsel? Denk je dat hij een baan van 10 meter af kan leggen zonder te zinken? Dan is het tijd om op pad te gaan naar de testlocatie! Misschien is dit wel de eerste keer dat je op het nieuwe eiland komt. Kan je meteen even rondneuzen. En wist je al dat hier over een paar jaar een groot watersportcentrum komt?

Hoe ziet de testlocatie eruit?
De plek waar je je boot kunt testen ligt erg toepasselijk naast het toekomstige watersportcentrum en vlakbij de Waal. Op de testplek staat een waterpomp waarmee je grondwater op kunt pompen. Het water komt in een grote bak terecht en doorloopt een baan van circa 10 meter alvorens het in een zandplek uitkomt. Verder liggen er een aantal dikke boomstammen waarop je kunt zitten om naar de bootjes te kijken. Of om op te staan om foto’s van bovenaf te nemen van hoe je boot voor de wind gaat!

De plek kan deels afgeschermd worden door een uitgroeiende wilgentenen vlechtwand, zo ontstaat een windluwe plek waar het prettig zitten is. Maar niet teveel natuurlijk want anders varen de boten niet meer. Een paar oude roeibootjes kunnen ook als zit-speelplek dienen en maken meteen duidelijk dat het hier gaat om een botentestplek. Een grote mast met vlag met gevouwen bootje erop siert de plek en maakt hem zichtbaar van grote afstand.

En het theetje drinken?
Heb je dorst gekregen van het bouwen en testen... dan kan je na afloop van het avontuur nog even lekker wat drinken bij een van de nabij gelegen cafés. De horeca gelegenheden ontwikkelen een arrangement ‘bootje varen theetje drinken’ en dagen bezoekers uit de meest unieke boot te ontwerpen.

Categorie: non-profit

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Bestand

0  reacties