De Verderkijker - Stichting Derde Wal

16-01-2017
931 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

De Verderkijker heeft als doel bezoekers letterlijk en figuurlijk verder te laten kijken. Het is een multifunctionele ontmoetingsplek voor contemplatie, interactie en co-creatie. Het paviljoen is opgebouwd uit ogenschijnlijk spontaan gestapelde zeecontainers, waarvan ook het dak kan worden betreden.

Concept
Het tijdelijke paviljoen de Verderkijker is op het eerste gezicht een stapel zeecontainers, alsof de lading van een schip zojuist is afgezet aan wal. Maar als je verder kijkt behelst het tevens een staaltje innovatieve en gedurfde architectuur. De containers die ogenschijnlijk spontaan zijn gestapeld, zijn in feite gericht op specifiek gekozen oriëntatiepunten in de omgeving. 
Met vensters aan weerszijden van de containers wordt de bezoeker getrakteerd op de diversiteit van het landschap waardoor er een visuele relatie ontstaat tussen de stedelijke en natuurlijke elementen. Via een wenteltrap die langs de buitenzijde van het pand loopt, kan ook het dak worden betreden waar een spectaculair uitzicht kan worden beleefd. Andersom worden inwoners uit Nijmegen en Lent door de aanwezigheid van de Verderkijker uitgenodigd om het paviljoen in de Waalsprong te bezoeken. Eenmaal binnenin “of bovenop“ de Verderkijker wordt de aandacht gedraaid en staat de omgeving weer centraal. Het is een plek waar je wilt zijn en naar wilt terugkeren, maar ook een plek die prikkelt om andere plekken te onderzoeken. Plekken in het landschap of in gedachten. 

Placemaking
De Verderkijker heeft als doel om bezoekers letterlijk en figuurlijk verder te laten kijken. Het is een ontmoetingsplek die multifunctioneel kan worden gebruikt, door de beheerders, burgers, bezoekers en overige (culturele) initiatieven. Creatieve ondernemers vinden in de Verderkijker een inspirerende werkplek. Voor bezoekers van de kunstroute Hof van HolLandArt is het paviljoen een informatiepunt. Gebruikmakend van de ondersteunende horecagelegenheid kunnen zij hun volgende bestemming bepalen. Daarnaast leent het gebouw zich uitstekend als een podium voor diverse activiteiten en evenementen. In de zomer kunnen de containers het decor zijn van een toneelstuk, scholieren en studenten uit de regio kunnen kennismaken met de creatieve ondernemingen en de expositieruimte zal in elk seizoen bezoekers aan het denken zetten. De combinatie van architectuur, natuur en cultuur maakt de Verderkijker een plek voor contemplatie, interactie en co-creatie. 

 

Afbeeldingen

De Verderkijker

0  reacties