Het (i)movementparc - PH Roovers en Kevin Winkels

16-01-2017
741 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Sport en Kunst met elkaar te verbinden en in elkaar te verweven. Hiervoor zijn kunstvoorwerpen ontworpen waar men zich in kan bewegen (interactieve kunst). Hierdoor kan men fitnessen en wandelgangers en joggers kunnen genieten van de interactieve kunst.

Sport en Kunst met elkaar te verbinden en in elkaar te verweven. Individuele sporten zoals fitness en joggen/hardlopen zijn steeds meer een trend geworden. Tevens wil het oog ook wat; hiervoor worden speciale kunstvoorwerpen ontworpen waar men zich in kan bewegen (interactieve kunst). Zonder de hoge kosten van een sportschool en in de open natuur, de mooie kunsttoevoegingen in de omgeving van Nijmegen en haar rivier de Waal, hebben we het (I)movementparc in het leven geroepen.

Het plan

Haal alles uit jezelf met je eigen lichaamsgewicht. De kunst is op verschillende plaatsen langs de route van de waal neergezet. Zo kan men bij de volledige route langs de waal hardlopen/joggen/wandelen en op verschillende plaatsen sportoefeningen uitvoeren die in kunstwerken ‘verborgen’ zitten. Of, als je alleen wilt hardlopen/joggen/wandelen, de prachtige kunst bekijken.

Doelgroep

Het (I)movement parc is er voor jong en oud. Van kinderen die in de kunst willen spelen maar ook voor jongeren en volwassenen die zichzelf tot het uiterste willen uitdagen in de sport. Tevens voor senioren en de minder valide mensen is het leuk om het park te betreden zij het dan in de passieve geniet modus door de (interactieve) kunst.

Doelstelling

De bedoeling van het eye(i)movementparc is om een stuk schoonheid toe te voegen aan Nijmegen en tevens men te stimuleren om te bewegen. Denk hierbij aan een gezonder lichaam dat voor een hoger zelfredzaamheid zorgt.

Verschillende oefeningen die de kunstvoorwerpen moet gaan bieden

Kunstwerk voor bovenlichaam en buikspieren:

  • Optrekstang (Optrekken voor de armen en schouders)
  • Opdrukstang (Opdrukken voor bovenlichaam)
  •  etc

Voor dit project wordt er gebruik gemaakt van RVS (roest vast staal). Deze materialen zijn weersbestendig en kunnen, als dat nodig is, lange tijd onderwater staan. Ook is het materiaal gemakkelijk te verplaatsen en te verbinden met de natuur.

Rijkswaterstaat: winterbergings gebied: de sporttoestellen zijn zo gebouwd dat deze minimaal de stroming beïnvloeden wanneer het eiland onder water komt te staan. Tevens wordt het park zo aangelegd dat de dieren geen last hebben van de sporters / passanten.

 

Afbeeldingen

0  reacties