De Zintuin - Xandra Cartens

16-01-2017
671 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Een oase van rust, een zintuiglijke beleving: Paden voeren door fruit- en notenboomgaard. Langs geurende bloemen- en kruidenbedden, een waterpartij met ruisend riet, zitjes in diverse sferen, zingende schommelbanken, kleine zentuin en kapel. Dementievriendelijk en rolstoeltoegankelijk.

Inspelend op het gegeven van de vergrijzing en daarmee een toename van ouderen met Alzheimer, heb ik een locatie gecreëerd waar ook deze doelgroep zich prettig en veilig kan voelen. Vanuit mijn ervaring als activiteitenbegeleider voor ouderen en psychogeriatrische cliënten weet ik dat ‘bewegen in de natuur’ gezien kan worden als een weldaad, positieve afleiding levert, rustgevend is en als gezond wordt ervaren. De zintuigen zijn vooral bij dementerenden een belangrijke functie die nog lang intact blijft.

Ik heb gekozen voor het creëren van een park, waar veel elementen in komen die de zintuigen prikkelen, rustgevend is, waar men graag in rondloopt en prettig kan zitten en waar 67plussers ook graag nog een handje uit de mouwen willen steken door te tuinieren. Een uitkomst voor al die mantelzorgers die zich vaak afvragen wat ze kunnen bedenken voor een ‘aangenaam samenzijn’ met hun zieke of dementerende dierbare.

Mijn keuze voor perceel 3 aan de kop van Veur Lent

Een niet te groot perceel, ca. 5.000 m², gemakkelijk bereikbaar, met een mooi uitzicht op de Waal met de Waalbrug, de stad Nijmegen, de natuur.

In de Zintuin

Bij de entree een sfeervol ingerichte container met serre, waar men koffie/thee kan krijgen en eventueel workshops gegeven kunnen worden. Ervoor een groot terras met stoelen en tafels/ Twee elkaar kruisende hoofdpaden, rolstoeltoegankelijk. Op het kruispunt vier herkenbare grote bomen en centraal een waterpartij waarvandaan een stroompje zich naar een waterelement aan de zijkant van het park kronkelt.

Een boomgaard met ingekuipte bomen als laagstamfruit, noten, kastanjes, beuk. (ingekuipt zodat het na het tijdelijk verblijf gemakkelijk verplaatsbaar is).

Een moestuin met welriekende kruiden, groenten in verhoogde bedden (gemakkelijke werkhoogte en zichthoogte), een kleine kweekkas.

Een grote bloementuin met naast bloeiende planten ook bloeiende struiken als heesters, rododendron en hortensia.

Een kleine zentuin, die zich kenmerkt door openheid, omrand met lage struiken, bamboe en lage esdoorn. Aansluitend een pad met riet en windgongs.

Een pad met rozenpergola’s, uitkomend bij een overdekte rustplaats (noem het kapel) met Mariabeeld, kaarsen en bloemen.

Overal in de tuin picknickmogelijkheden en rustplaatsen in de vorm van zitjes in diverse sferen, in openheid en in besloten groene oases. Sommige zitplaatsen zijn overdekt.

Bijzonder zijn een drietal verspreid liggende overdekte schommelbanken waar men via een audioinstallatie kan kiezen uit zachte muziek die als aangenaam wordt ervaren; denk aan klassiek, easy listening, maar ook kinderliedjes of oudhollands repertoire waar dementerenden herkenning in vinden.

Onderhoud van de Zintuin

Zal geschieden door vrijwilligers, maar ook door bezoekers als dagbesteding en 65plussers die graag tuinieren en maatschappelijk iets willen betekenen.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties