Whael - Jan Lücker, KEK dnl | vormgevers bno

16-01-2017
1012 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

WHAEL is een combinatie van een kleinschalig boutiquehotel en een (dag)café. WHAEL is opgebouwd uit gebruikte zeecontainers. De uitstraling, de afwerking en het serviceniveau zal van een hoge kwaliteit zijn: stoer en chic. WHAEL ligt op de kop van Veur-Lent met een prachtig uitzicht over de Waal.

De rivier De Waal is een van de drukst bevaren rivieren van Nederland. Dagelijks passeren vele schepen Nijmegen van en naar Rotterdam. Veel van deze schepen zijn beladen met zeecontainers. Er is wellicht geen andere uitvinding dat het transport van goederen over de hele wereld zo heeft beïnvloed en bevorderd dan de zeecontainer. Er zijn wereldwijd miljoenen van deze containers in gebruik.

Maar zeecontainers worden ook voor andere doeleinden gebruikt als waarvoor ze oorspronkelijk zijn bedoeld, namelijk voor het vervoer van goederen.

Over de hele wereld zijn projecten te vinden waarbij zeecontainers worden gebruikt als elementen om mee te bouwen. Zo zijn containers gebruikt om winkels mee te realiseren, maar ook ziekenhuizen, musea, woningen, studentenhuisvesting, asowoningen, hotels. Soms tijdelijk, soms permanent. En niet zonder reden. Want zeecontainers zijn onverwoestbaar en gemaakt om gestapeld te worden. Zeecontainers zijn relatief goedkoop en ze kunnen gemakkelijk per truck of schip worden vervoerd.

Ons idee is het om gebruikte zeecontainers op een architectonisch verantwoorde manier aan te passen, te stapelen en in te richten. We geven daarmee deze containers een 2de leven. We willen met deze zeecontainers een bijzondere plek maken. We willen laten zien dat je van en met containers iets unieks en iets heel moois kunt maken waar het goed toeven is.

whael is een combinatie van een kleinschalig boutiquehotel met 10 kamers en een (dag)café. Hoewel whael is opgebouwd uit gebruikte zeecontainers zal de uitstraling, de afwerking en het serviceniveau van een hoge kwaliteit zijn: stoer maar chic.

Iedere hotelkamer is gemaakt van 2 gekoppelde 20ft containers en beschikt over alle gemakken die je van een moderne hotelkamer mag verwachten, zoals een goed uitgeruste badkamer, WIFI en TV. Iedere kamer beschikt verder over een balkon of terras met onbeperkt uitzicht over de Waal of de nevengeul.

whael is de plek voor de moderne reiziger, die op zoek is naar een uitdagende en verrassende omgeving en persoonlijke aandacht. Buiten, maar toch op loop- en fietsafstand van het centrum van Nijmegen.

whael is een tevens (dag)café. Het is de plek waar de hotelgasten hun ontbijt kunnen nuttigen maar ook een ontmoetingsplek waar fietsers, wandelaars en andere gasten genieten van een kop koffie, een broodje, een lunch, een verse salade. En dit steeds met een fantastisch uitzicht over de Waal en Nijmegen.

whael is nieuw en anders. whael kan uitgroeien tot een nieuw icoon van Nijmegen, een herkenningspunt aan de Waal, een ankerpunt en ontmoetingsplek op het eiland Veur-Lent.

whael is buiten in Nijmegen.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

Bestand

0  reacties