Biergarten - Cobi van Kollenburg

16-01-2017
482 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Wat is nou een mooiere plek om bier te drinken dan een Biergarten waar een van de grondstoffen voor bier wordt gekweekt. Tussen de hop genieten van lekker bier en zien hoe het groeit en bloeit. Daar gaat je biertje toch nog lekkerder van smaken!

De populariteit van zelf bier brouwen is nog nooit zo groot geweest. Het gaat van amateurs die in de eigen schuur zelf proberen bier te maken tot brouwers die al een volgende stap gezet hebben en een heuse brouwerij zijn opgestart. Ook de grote gevestigde brouwerijen kunnen niet achter blijven en volgen de trend om steeds met verassende nieuwe bieren te komen.

Naast het brouwen is ook de groep bierliefhebbers enorm toe genomen. Wie drinkt er nog een gewoon pintje? In de meeste cafés is tegenwoordig een keur aan speciaalbiertjes te krijgen en het barpersoneel is inmiddels behoorlijk kundig in het uitleggen van smaak en karakter van de verschillende bieren.

Nu kan de smaak en het karakter van bier door verschillende ingrediënten en verschillende combinaties daarvan worden bepaald. Één van die ingrediënten is hop. En ook binnen de hop familie zijn vele variaties die elk weer een andere smaak aan het gerstenat kunnen geven.

Doordat er zo’n enorme toename is aan bierbrouwers is ook de vraag naar grondstoffen zoals hop toegenomen. De kleinere brouwerijen willen speciale hopsoorten om bepaalde smaken in het bier te krijgen. Misschien weten ze precies welke hop ze willen, maar is die niet of onvoldoende beschikbaar.

Nu leek het mij zo leuk om midden in de hopvelden een bierproeverij te hebben waar je kunt genieten van lekkere biertjes en kunt zien hoe het groeit en bloeit. Hoe de plant in het voorjaar ontspruit, wat er aan arbeid nodig is om goede hop te krijgen, hoe het geoogst wordt. Daar gaat je biertje nog lekkerder van smaken.

Dit ontwerp is nu gesitueerd op locatie 8, maar zou in principe ook op andere locaties kunnen. Bij voorkeur locaties waarvan zeker is dat ze niet als eerste ontwikkeld zullen worden. De hopplant heeft 3 jaar nodig om te volle wasdom en dan pas kan maximaal geoogst worden.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties