De Chinese Poort - Joep Jongen

16-01-2017
475 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Iedereen wordt uitgenodigd om mee te doen: zagen en stapelen. Bouwen zonder bindmiddelen of spijkers. Volgens een eeuwenoude Chinese bouwmethode verrijst een houten poort in het landschap: De Dougong. Op de 20 pilaren zullen meer dan 300 onderdelen stevig gestapeld gaan worden.

Het plan omhelst de bouw van een houten poort volgens een 3000 jaar oude Chinese constructiemethode:  Dougong. Samen met bewoners en geïnteresseerden zullen de verschillende onderdelen (douws: blokken, gongs: armen ) uitgezaagd en gestapeld worden tot een bijzonder stevige constructie. Er worden geen spijkers of andere bindmiddelen bij gebruikt. Aan de hand van kartonnen voorbeelden kan er ook desgewenst op andere locaties gezaagd worden. Het is de bedoeling dat er iedere zaterdagmiddag iemand aanwezig is tijdens de zomermaanden voor tekst en uitleg, workshops en begeleiding. Uiteindelijk zal een landmark gecreëerd worden middels samenwerking en mogelijk als inspiratie voor toekomstige bouwactiviteiten.

Waarom een Chinese poort?

  • Het project is een vriendelijk gebaar van belangstelling voor een eeuwenoude culturele chinees bouwkundige constructiemethode
  • Bewoners en belangstellenden worden uitgenodigd mee te bouwen aan de poort zowel op locatie als ahv kartonnen voorbeelden zelf thuis uitzagen en naar locatie brengen
  • Het is een redelijk onbekende constructiemethode die oa ook zo ontwikkeld is om tegen aardbevingen bestand te zijn
  • Het project is modulair dwz kan altijd uitgebreid worden maar is ook binnen een dag op te bouwen of af te breken, heel mobiel uiteindelijk
  • Het project sluit goed aan bij de wens van de gemeente Nijmegen als Green capital, velocityen co2 gereduceerde doelstelling nastrevend, een leuke voorbeeldfunctie dus.
  • De poort kan als rustplek en ontmoetingsplek dienen. Het dak zal niet van dakbedekking worden voorzien ( tijdelijk wel mogelijk met bijvoorbeeld zeil ) om het open karakter en de zichtbaarheid van de bijzondere constructiemethode te blijven zien. Naar oud chinees gebruik is een noord-zuid nokrichting gewenst.
  • Het uiteindelijke resultaat kan een opvallende eyecatcher in het landschap worden, zichtbaarheid vanaf een van de bruggen of dijken zou wenselijk zijn.

 

Afbeeldingen

0  reacties