Hof van Holland - Mareye Dupont

16-01-2017
509 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Mijn idee is bestaande moestuintjes tot een lokale volkstuin te verenigen zodat een groene oase te midden van de nieuwe stadsdelen ontstaat. Waar met de voeten in de klei gestaan wordt en met de handen in de aarde gewroet. Waar bewoners elkaar ontmoeten om een gemeenschappelijke passie te delen.

Idee
Dit idee is ontstaan nadat ik hoorde dat er binnen de woonwijken Boomgaard, Elten en Nijland, in Nijmegen Noord, een groep mensen zeer gedreven is om een gemeenschappelijke moestuin te creëren. Op kleine stukjes braakliggend terrein, wachtend op geplande nieuwbouwprojecten, zijn in de afgelopen seizoenen al heel wat groenten gezaaid en geoogst, maar een echt goede plek waar voor langere duur een volkstuin zou kunnen worden aangelegd is, zo ver ik weet, nog niet gevonden. 

Groene oase
Door verschillende bestaande (particuliere) moestuintjes tot een lokale volkstuin te verenigen ontstaat er een groene oase te midden van de verrijzende nieuwe stadsdelen. Een volkstuin past binnen de huidige tijd waarin duurzaamheid, bewustzijn, groen en lokaal belangrijke waarden zijn. De moestuintjes die we bij de supermarkt kregen werden niet voor niets een rage. De volkstuin die ik voor ogen heb is een plek waar weer met de voeten in de klei gestaan kan worden en met de handen in de aarde gewroet.
Daarnaast een plek voor bewoners van verschillende omliggende wijken om elkaar te ontmoeten en een gemeenschappelijke passie te delen.

Mijn idee is om op het terrein ook een speelplek in te richten waar kinderen kunnen spelen met zand, aarde en water. En wellicht dat een kindermoestuin tot de mogelijkheden behoort.

Locatie 9
De realisatie van deze volkstuin zou historisch gezien mooi passen op het terrein aan de Graaf Alardsingel, locatie 9, omdat dit van oorsprong akkerland is, en in de nabije omgeving van De Warmoes Historische Tuinderij Lent ligt.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties