Uitkijk - Andreas Hetfeld

16-01-2017
978 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Romeinse gezichtshelm. Nijmeegs Icoon van 100 n.Chr. Is 1915 in de Waal gevonden en staat in al zijn schoonheid, kracht en elegantie op contouren van fort Knodsenburg. Een opstap in de enorm uitvergrote helm nodigt uit om door de ogen de omgeving te verkennen en de wereld met andere ogen te zien.

Locatie 1 – Andreas Hetfeld

Rond 1915 werd tijdens graafwerkzaamheden in de Waal bij Nijmegen een verrassende vondst gedaan: een ijzeren masker tesamen met een paar bronzen ringen en glazen kralen. Bij nader onderzoek bleek het masker een Romeinse gezichtshelm uit de eerste eeuw n.Chr. te zijn. Dit icoon van de Nijmeegse geschiedenis wordt sindsdien als een van de topstukken in Museum Het Valkhof gepresenteerd en bewonderd.

Voor Uitkijk zal ik deze helm enorm uitvergroten en de oorspronkelijke ‘oogspleten’ veranderen in openstaande ogen. In al zijn schoonheid, kracht en tevens elegantie staat de gezichtshelm op een van de twee hoogste punten van de gereconstrueerde contouren van Fort Knodsenburg.

Een in de gezichtshelm verwerkte opstap nodigt bezoekers uit om door de openstaande ogen de omgeving te verkennen en de wereld met andere ogen te zien. De uitkijk verbindt verschillende tijdperken met elkaar. Een blik vanuit het verre verleden naar de toekomst. Want het gebied groeit verder. Er zijn nog allerlei plannen die in de nabije toekomst op deze plek zichtbaar zullen worden.

De gezichtshelm zal een publiekstrekker zijn, een teken dat al van een afstand nieuwsgierig maakt, aandacht vraagt voor de eeuwenoude geschiedenis van Nijmegen en tevens verwijst naar wat er komen gaat. Gezichtshelm en Fort Knodsenburg, beide afkomstig uit een heel ander tijdperk, versterken elkaar. De contouren van het fort door zijn sobere, ingetogen schoonheid, de helm door zijn extroverte, stralende verschijning.

Aan de overzijde, op de balustrade aan de noordzijde van het Valkhofpark staat deze Latijnse tekst: HIC STETIT HIC FRENDENS AQUILAS HIC LUMINE TORVO CLAUDIUS ULTRICES VIDIT ADESSE MANUS

Het zijn versregels van Constantijn Huygens, waarvan de vertaling luidt: “Hier stond hij, hier zag hij knarsetandend de adelaars, hier zag Claudius met grimmige blik de wrekende legers naderen”.

De tekst verwijst naar een stuk Nijmeegse geschiedenis: In 69 n.Chr. leidt Civilus een opstand tegen de Romeinen. Dat oproer heeft aanvankelijk succes. Maar in september van het jaar 70 nemen de Romeinen de macht weer over in Nijmegen.

Vanuit de balustrade is de gezichtshelm te zien en zo is hij de voorbode van wat er toen gebeurde.

Bekend door monumentale buitenbeelden zoals de Zonneboom maakte ik twee jaar geleden een enorm uitvergrote potscherf voor de gemeente Bathmen die sinds de plaatsing wind en weer trotseert en voor veel bekijks zorgt. Ook deze scherf verbindt heden en verleden.

Technische details: de gezichtshelm is opgebouwd uit een gelaste, metalen constructie, met ankerpunten aan de onderkant. Hier overheen is purschuim als vulmateriaal gespoten om vervolgens de precieze vorm eruit te snijden. Een dikke polyester laag hier bovenop geeft stabiliteit en hardheid. De uiteindelijke 'huid' bestaat uit een zilver- en goudachtige polyester-coating die het gewenste, ‘stralende’ effect geeft. De huid aan de binnenkant van de helm is afgewerkt met een ijzeroxide-achtige coating om het roestige, oude karakter van het gevonden masker weer te geven. Het geheel kan, afhankelijk van de ondergrond, bijv. bevestigd worden op drie stelconplaten.

 

Afbeeldingen

0  reacties