De Geologische Sleutel van Nijmegen - Roy Barlow, André Beijersbergen

16-01-2017
950 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Met onze "Geologische Sleutel" voor een Nijmeegse schatkist van verbazingwekkende maar tot nu toe verborgen kennis, kunt u een waarheid ontdekken die letterlijk keihard is. Vanuit de geheimen die verborgen zitten in deze steen, kunt u onze mooie stad ervaren in een nieuw en eeuwigdurend perspectief.

De alleroudste geschiedenis van Nijmegen is overal in onze mooie stad te zien. Het verbindt het geologisch erfgoed van Nijmegen door middel van een tijdlijn vanaf de 2012 jaar oude 'moderne' geschiedenis van Nijmegen, door het heden, naar de toekomst.

Met onze ‘Geologische sleutel’ tot deze schatkist van verbazingwekkende maar tot nu toe verborgen kennis, kunt u een waarheid ontdekken die letterlijk keihard is.

In een wereld waarin 'waarheid', meer dan ooit, lijkt op een kwestie van persoonlijke mening, is een onbetwistbare waarheid over onze geschiedenis steeds moeilijker te vinden.

Oude werelderfgoed-schatten van enorm belang verdwijnen dagelijks voor onze ogen in een flits en een wolk van rook.

We hopen een veilige rots in een stormachtige zee te vinden -­- een onverwoestbare waarheid, een onbetwistbare waarheid van waar we vandaan kwamen. Een waarheid die we kunnen doorgeven aan toekomstige generaties -­- om te zeggen 'we waren hier'.

Onze project is het magische verhaal van lagen, die op elkaar gestapeld zijn gedurende miljoenen jaren, leidend tot de beschaving van vandaag. Ontsluiting van de schatkist van dit verborgen verhaal is gratis, het is geopend voor ons allemaal en het is één van de grootste verhalen ooit verteld. Het enige wat nodig is om dit unieke verhaal zelf te ontdekken is een aangename wandeling, een natuurlijke nieuwsgierigheid en de 'Geologische Sleutel van Nijmegen'.

Een reeks van 20 x 2-­-3 meter hoge monolieten van divers geologische oorsprong opstellen. De aard van steen van elke monoliet komt overeen met steen gebruikt in diverse gebouwen in de stad Nijmegen. Stenen bevatten soms verbazingwekkende fossielen, tot 350 miljoen jaar oud.

Een mobiele telefoon app creëren met een ‘augmented reality’ interpretatie van de betekenis van de stenen en de directe link naar de er aan gekoppelde locaties in de stad Nijmegen.

Een permanente tentoonstelling maken: ‘De geologische sleutel van Nijmegen’ met een detaillering van het complete verhaal van het project, wandelingen door de stad en de stenen, activiteiten voor scholen en geleide routes voor visueel gehandicapten en mensen met mobiliteitsproblemen.

Locatie: Langs de Waal project locatie 5 – Rivierpark West.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties