Bloemrijk Nijmegen - Storm Stufkens

16-01-2017
881 keer bekeken 1 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Een kleurrijk bloemperk meandert over het golvend talud als een oogstrelend, markant en artistiek beeld. Nijmegenaren kunnen een duurzame bijdrage leveren door zaden & stekken te doneren voor een betere biotoop voor vlinders en bijen en vervolgens zaden & stekken ophalen om in hun tuin te planten. 

Een bloemrijk idee

Nijmegen & haar omgeving heeft een groen karakter met mooie parken, bossen en wateren, het Goffertpark, Kronenburgerpark en Westerpark, de Ooijpolder, de Haterse Vennen en een nieuw rivierenpark door het stadshart van Nijmegen. Nijmegen geeft ruimte aan de natuur, maar door groei & verstedelijking komen mens en natuur toch steeds weer met elkaar in botsing. Dit noodzaakt om te blijven nadenken over de leefomgeving. Hoe kunnen we het groene karakter van Nijmegen benadrukken en nog meer versterken? De bijenpopulatie & Vlinderpopulatie staat onder druk en dit is een indicatie dat het evenwicht van de natuur is verstoord. Zou het niet mooi zijn als we iets kunnen doen om de natuur, met name de bijen en vlinders, te helpen? Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen bloemen in hun tuin nemen dat dit de bijen en vlinders kan helpen. Dit project beoogt om mensen te informeren over hoe ze hun tuinen vriendelijker kunnen maken voor bijen en vlinders. Ook wil dit project mensen activeren en laten participeren. Op de kavel 5 komt er een informatie-en verzamelpunt waar mensen bloemen en zaden kunnen doneren om een landschappelijk ecologisch kunstwerk te maken. In 2017 worden zaden & stekken geplant. In de nazomer van 2018 kunnen mensen zaden & stekken halen uit het ‘golvend bloemperk’, dat dan in volle bloei heeft gestaan. De zaden & stekken komen vervolgens in tuinen in de stad, zodat Nijmegen een stuk groener & kleurrijker wordt.

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

1  reacties

Storm Stufkens 13-02-17 om 20:12

#savethebees