Doe Baai! - WAUD

16-01-2017
512 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

“Doe Baai op locatie 5” wordt een natuurlijke baai waar altijd wat te doen is. Waterpret en evenementen in de zomer, schaatsen in de winter en horeca, kunst en cultuur binnen en buiten. Daarbij wordt de Waal en de natuur er omheen maximaal benut om groene energie op te wekken.

Nijmegen omarmt de Waal….die inmiddels bekende leus nemen we in Doe Baai wel heel letterlijk. Doe Baai wordt een sfeervolle en natuurlijke baai, waar we de Waal maximaal benutten en waar altijd wat te doen is. Waterpret en evenementen in de zomer, schaatsen in de winter, cultuur en kunst binnen en buiten… daarbij zorgen De Waal en de natuur eromheen continu voor groene energie. Een uniek project vóór en dóór Nijmegenaren. 

Duurzame bouw, lokaal & eigen
We gaan voor volledig duurzame bouw van 1 openbare ontvangsthal/loods en  verplaatsbare bed & breakfast’s met hergebruik van materiaal vanuit Schoonbouw te Lent. Bovendien wordt het interieur, de gebruikte producten en de benodigde energie 100 % duurzaam, lokaal en eigen.

Scholing en doorstroming 50+
Het personeel zal een afspiegeling zijn van onze doelgroepen: jong en oud en alles wat daar tussenin zit. Inmiddels zijn er ruim 16.000 werkeloze 50-plussers in de regio van Nijmegen. We gaan een start maken om hen terug te krijgen op de arbeidsmarkt, door scholing van diverse verschillende functies in Doe Baai in samenwerking met het UWV. Zij krijgen zo laagdrempelig een nieuwe kans. 

Energie opwekken uit natuurlijke bronnen
We wekken eigen energie op met zonnepanelen op de loods, een waterrad aan de haven, oppervlaktewater uit de Waal en het windmolenpark Nijmegen – Betuwe als back up. Daarbij maken we letterlijk zichtbaar wat de natuur te bieden heeft. De plek wordt ter educatie en inspiratie voor de stad die op weg is naar energieneutraliteit in 2045 en als tussenstap de groene hoofdstad van 2018.

DOE BAAI! een ontmoetingsplek voor en van ons allemaal!

 

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties