Beachvolleybalveldjes langs de Nevengeul - Pieter Holtman

16-01-2017
348 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Beachvolleybalveldjes langs de Nevengeul, dat zou perfect in de Waalsprong passen, zeker in de geest van Nijmegen Summer Capital! Want zeg nou zelf: hoe zomers, fun en actief ziet het er niet uit als er naast de zonaanbidders die de Nevengeul al bezoeken, ook gezellig wordt gebeachvolleybald?

Afgelopen Olympische Spelen bleek beachvolleybal de meest bekeken sport in Nederland. Dat zou perfect in de Waalsprong passen, zeker in de geest van Nijmegen Summer Capital of Holland.

Want zeg nou zelf: hoe zomers, fun en actief ziet het er niet uit als er naast de zwemmers en zonaanbidders die de Nevengeul al bezoeken, op de achtergrond ook gezellig wordt gebeachvolleybald?

Lekker actief in het zand, stadsgenoten die elkaar ontmoeten en leren kennen door deze leuke outdoor sport en ondertussen het groene imago versterkend!

Indien de prijs gewonnen wordt, zal de nadruk door een beperkt budget komen te liggen op de realisatie van een veld en deugdelijke en veilige palen. Speurwerk heeft opgeleverd dat een volledig hufterproof maar veilig volleybalnet te duur wordt, zeker gezien de veldjes een tijdelijk karakter hebben. Maar niet getreurd, er is wel geld voor een weatherproof net en mocht die voortijdig sneuvelen, kunnen mensen hun eigen net meenemen en bevestigen. Er zijn zelfs goedkope, makkelijk mee te nemen, brede klittenbandstroken voor dit doel te koop.

Grofweg zou het plan als volgt uitgewerkt dienen te worden:
Twee veldjes van ong 12x20 meter dienen tot ongeveer 40cm uitgegraven te worden. Het afgegraven zand kans als toeschouwerswal dienen en er voor zorgen dat de aarde niet met het aan te brengen fijne zand zal mengen. De veldjes hebben idealiter een Noord-Zuid oriëntatie om te voorkomen dat er tegen de ondergaande zon ingekeken wordt. 

Vier stevige houten of metalen palen worden deugdelijk, bijvoorbeeld in beton gegoten, geinstalleerd. Palen zullen worden voorzien van eenvoudige, standaard netbevestigingspunten. Op deze manier zal het terrein na het gebruik als beachvolleybalveld, snel en goedkoop terug te brengen zijn in oorspronkelijke staat.

Vanwege de vele nabije strandbezoekers zal locatie 1, waar het voormalig fort Knodsenburg stond, ideaal zijn voor de realisatie van dit plan. Ook zijn er hier geen conflicten met het bestemmingsplan te verwachten.

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties