Deelkringplek - Prima Hora

16-01-2017
465 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Een deelkring starten op locatie 2a/of 2b. Met daarop ruimtes voor onze eerdere initiatieven. Een lokaal voor het delen van spullen, 80m2, waarin ook ruimte voor ontmoeting, inspiratie, en kenniscentrum voor deeleconomie in i.s.m. Deelstad Nijmegen.

Even Voorstellen
Wij, Deelkring Lent, zijn 9 vrijwilligers, die de Deelkring dragen. Wij zijn een non-profitorganisatie, onderdeel van Stichting Prima Hora.

Zo’n 2,5 jaar bewoonde onze Deelkring de Kas aan de Vossenpels in Lent. Met veel succes en met vrijwilligers en bezoekers uit de hele regio en aangrenzende gemeenten. We boden een plek voor ontmoeting, inspiratie, delen van goederen en diensten, kweekten groenten voor de buurt en boden ruimte aan kunstenaars en een theatergroep. Helaas is onze Kas gesloopt.

Ons idee
Een deelkring starten op locatie 2a/of 2b. Met daarop ruimtes voor onze eerdere initiatieven. Een lokaal voor het delen van spullen, 80m2, waarin ook ruimte voor ontmoeting, inspiratie, en kenniscentrum voor deeleconomie in i.s.m. Deelstad Nijmegen.

- In de directe omgeving ruimtes voor delen van kook/eetaktiviteiten/workshops, delen van stekjes, groenten, bloemen, uit eigen tuin kunnen worden gedeeld.
- Voor kinderen komen er groenten- en bloementuintjes in de vorm van heuveltjes.
- Voor nog meer delen van kennis, een lokaal, liefst drijvend in de nevengeul waar de jeugd, in ‘n klas, maar natuurlijk ook ‘n groep volwassenen, kennismaken met de deeleconomie en/of echt in de natuur les krijgen.
- Daaromheen ruimte bieden aan kunstenaars om een eigen ruimte te bouwen.

Achtergrond van het idee
Wij willen, geïnspireerd door Deelstad Nijmegen, uitdragen dat er genoeg is voor iedereen, als je bereid bent om te delen. En er valt veel te delen. Van auto’s tot appartementen. Van kennis tot klussen. Van eten tot energie. Van spullen tot zorg. Wij willen aan de deeleconomie een platvorm geven.

De locatie is daar ideaal voor. De nevengeul is de belichaming van “we moeten ons wapenen tegen de opwarming van de aarde”. Dus de plek om daar middels duurzaam gebruik van goederen, energie en het vergroten van kennis er een goed gebruik van te maken.

Vindt u dat met ons?

 

Afbeeldingen

Toegevoegde bestanden

0  reacties